Arlon Luijten
Fire starter. Border walker. (Dis)connector.
Arlon Luijten (1978)
Regisseur. Game-designer. Onderzoeker. Community-artist. Docent.
Hij is oprichter en artistiek leider van LITTLE WOTAN.
Arlon studeerde aan de Toneelakademie Maastricht en ontving bij het afstuderen de
Hustinxprijs. Arlon ontwikkelt theatrale speelvelden die de wereld binnen en buiten het theater overbruggen, en die elementen combineren uit opera, theater, amusement, mythologie, serious gaming, technologie, onderzoek en onderwijs. Hij daagt publiek, burgers, kunstenaars, ondernemers, wetenschappers en overheid uit om hierin samen te werken.
Als regisseur maakt Arlon veelvormige en gelaagde voorstellingen (muziektheater, opera,
installaties en events) die conceptueel geconstrueerd, en tevens doorspekt zijn met een grote theatraliteit en spectaculaire show-elementen. Op deze manier stelt hij het idioom uit de zogenaamde hoge -,en lage cultuur op de proef en daagt verschillende doelgroepen uit in hun kijkgedrag en -ervaring. Zijn voorstellingen worden altijd met nieuwe composities en live-muziek gespeeld door een verrassende combinatie van performers.
Zijn werk werd geproduceerd door o.a. O.Festival , Holland Festival, ALBA Theaterhuis, KORZO, Holland Opera, Kameroperahuis.
Tussen 2012-2016 ontwikkelde Arlon voor de Operadagen Rotterdam de stadsopera 'PARSIFAL, playingfields' met als onderdeel daarvan een game-performance, gemaakt ism TU Delft, DRIFT (EUR) en diverse stads-partners. Parsifal playingfields ontving van de TU Delft de 'Mekel-prize for responsible innovation’. Sindsdien onderzoekt hij interactiviteit en
gamification als dramaturgisch middel om het publiek niet alleen te laten deelnemen, maar
ook medeplichtig te maken aan het kunstwerk.
In 2018 richt hij 'Little Wotan' op,een Stadslaboratorium waarin hij dit werk en
deze werkmethode uitdiept en doorontwikkeld. Rotterdam is de thuishaven voor Little Wotan.
Arlon is als docent werkzaam aan verschillende bachelor-, en masteropleidingen (Codarts, Artez, Toneelschool Maastricht, Theaterschool Amsterdam)
Als researcher was hij betrokken bij het lectoraat 'performance-practices - Hamel' 2012-
26. Dit onderoek kreeg een vervolg in ‘GAMPSISS'; een 4-jarig samenwerkingsproject
(2017-2021) tussen Codarts, WDKA, TU Delft en De Erasmusuniversiteit.
Hierin onderzoekt en ontwikkelt hij ‘Gamefull Music Performances for Smart, Inclusive and
Sustainable Societies’.
Tegenwoordig werkt Arlon voor RASL; Het Rotterdam Arts & Sciences Lab, een transdiscpiplinair platform voor maken, denken en leren voor kunstenaars, onderzoekers en designers. RASL is een samenwerking tussen Codarts, WDKA en de Erasmusuniversiteit.
Sinds 2016 is Arlon Nederlands lid van het Europees Cultureel Parlement. Hierin werkt werkt hij aan nieuwe internationale samenwerkingen.